Sunday, 29 March 2015

Song of the Week: Ready for Love

Happy Sunday everyone,

This is one of my absolute favourite songs of all time. And India Arie made it sound even better. The lyrics say my heart out perfectly. Begitu!

Guys, enjoy the music, the lyrics, the soul, the authenticity, everything.


Saturday, 28 March 2015

On Decorating

Assalamualaikum wbt all,

Doing the interior decoration is one of the favourite things I always look forward to do. Since I don't have my real own space just yet, most of the ideas are just running through my head.

Anyhow, I still managed to do the painting and all by myself few times, during my study years and also the recent one a couple months back.

Therefore, I'd love to share with you guys how they look like. #pleasebenicetome :D

This is my first ever attempt to do painting back in 2011. The story behind this painting was, I purposely mixed the water (light blue) and oil (red) one together without knowing that they couldn't blend well. Hahaha, well i know i know, oil and water don't mix, easy logic right?! 

Anyway, I still managed to pull them out together like THAT. The blended colour was beautiful together as they became purple-ish a bit and some red strips here and there. 

AND, if you take a look at the right side, you will notice that there's texture over there. Actually I ran out of paint as they're already clotted. So I just took those clotted paints and swept them using my hands. Hahaha, the funny fact was, one time there's a guest came to my house, and he's so serious asking me what technique I used to make it look like that. Well, goreng cerita la kan... 

The window is a mess. I know. :P

These are the other parts of the room.

This is a prefabricated cabinet, made in Malaysia btw, and I sticked with some foreign coins and finally hanged it at the gray area in between the white strip.

Then I moved out... I started playing with wallpaper and it was a funny process. :)

Then, I came back to Malaysia.

And this is my first project.

 ... here.

... and here. The final one I wish. :X Moving in and out too much tho.

To be honest, the whole point here is that, I'm freaking happy that after some time, I managed to tidy up my little room! The relief is surreal.

And oh ya, I love this comfy pillow. Barcelona and its Sitges lol :P

And inquiry, please contact this number zero one nine empat empat tekan tekan tak dapat. Terima kasih. 

Have a restful weekend yalls.


Tuesday, 24 March 2015

Kembara 3: Hercules, Tunggu Aku Datang!

Kemaskini: Gambar-gambar di Oslo. Selamat menikmati! =)

... Rasa ingin tahu menggelegak di benak otakku. Sepanjang baki hari terakhir aku di Stockholm, aku cuma mencari sebanyak mungkin maklumat tentang sauna gay ini. 

Selesai urusan keluar daripada hostel, aku ke stesen bas untuk meneruskan kembaraku dari ibu negara Sweden ini ke Oslo, Norway.

Negara ini menggunakan mata wang Kroner juga, akan tetapi nilainya sedikit berbeza dengan Kroner Swede. Aku berada di negara ini selama tiga hari. Kali ini situasinya lebih mencabar kerana walau pun ketika itu musim panas, namun cuacanya sangat sejuk lebih-lebih lagi pada waktu malam. 

Aku yang kamikaze tidur di taman ni memang amat merana dengan cuaca yang serendah 5 darjah Celcius pada waktu malam itu. Aku mengambil keputusan untuk tidak tidur di hostel pada ketika ini kerana bajet banyak lari semasa di Stockholm yang sewa hostelnya menjadi sangat mahal disebabkan kebanjiran pelancong ketika perkahwinan Ratu Victoria. 

Langkah Satu

Ketika malam kedua keberadaanku di bumi yang kaya dengan minyak dan gas natural ini, aku memulakan misi pencarianku.

Kutelusur satu persatu lorong, dalam takut-takut, digagahi juga langkah. Sehinggalah aku temui pintu pagar yang tertulis nama HERCULES. 

Ya, itulah nama saunanya. HERCULES.

Kusangka perwira gagah Greek bakal kulawan, atau pun gasar Viking yang harus kutawan, rupa-rupanya saudara kita dari Bosnia membuka perawan.

The rest is history...

Akan Datang: Senyuman Copenhagen


p/s: Aku berada di luar sekarang. Tak dapat nak muat naik gambar. Nanti bila balik aku kongsikan gambar di sana ya, terutamanya gambar-gambar di Vigelansparken. Nantikan! 

On My Clients

Assalamualaikum wbt,

Suddenly received few messages this morning,

1) "Hai abang *****, apa khabar? Tekak dah elok?" 

Sender: Unknown.

2) "Salam Encik *****, maaf tadi saya ada kelas. Apa yang saya boleh bantu?"

 Sender: Unknown.

It's fascinating that strangers still remember that I lost my voice the other day (which I still have no idea which day did I approach her).

Okay, I'm about to turn straight now. Help me!


p/s: Due to my preference, I am sorry that I need to keep my previous post somewhere. The post could be differently interpreted by you guys as strangers, and those who already knew me.

Sunday, 22 March 2015

An Open Letter: To Whom It May Concern

Dear A,

As I'm done writing this, my heart is still itchy - either to tell or not.

As I told you, I saw you twice before the day we started talking to each other beside the escalator. The first one might not be you, but I'm pretty sure about the latter one. That day when my friend and I were seeing you at *** Mall - I said to him, "hey, I think I saw this guy before, look at his misai!" (it left me with some imaginations

Then, he told me that it was you - the guy that he's been talking about to me for quite some time.

On the day we met, I actually was too tired and about to give up the job. It seems like the devil side had taken over the angel side of me. I was wandering around and thinking about quitting and everything. And it happened that suddenly I saw a guy that is similar to the guy that my friend knows - went down from the escalator.

So, since that I also know another 'similar' guy that I used to see and kind of wanting to see him more so I decided to follow. To be honest, nothing on earth that I would dare to think about talking to you, not even in my wildest dream! I just wanted to see and re-confirm the identity - looking from far away and disappearing...

Here are few points:

1) I have to admit that I had the feeling that you are Mr. A when we're in the middle of our conversation. My friend told me how knowledgeable you are, and as we started to expand the topic of the conversation, I completely get his point.

2) When you told me your name, I was dead inside. He used to tell me about the name people normally call you is different than how he calls you and what it means.

3) I should've known where I should stand from that point. But at that particular time, I wasn't sure if  I were at the state of in denial, or because of my fluctuation emotions, that I couldn't make up my mind and berterus terang.

4) When you touched my nipple, I somehow felt objectified. But to get the feeling of acceptance, I cannot afford another rejection if I jual mahal. I just wanted to feel good about myself - esp to get the energy to survive for the whole day.

5) However, once both of your hands grab my shoulders, and kind of shaking them gently, I felt sort of motivation and verification came into my veins. After being rejected from bunch of people from the morning, it's electric to get THIS positive energy. It warmed my heart and I could feel the conviction from your words and how you act. Then I lost my rational again.

6) I respect my friend. He is reliable. I have known him since we're studying in M**. In fact, we used to be roommates. Ever since we've kantoikan each other that we're gay, we have shared so many stories. The appointment that I told you I would have that day, was with him. And one of the first things he told me was when we met was, "I had a date with Mr. A yesterday at a Chinese restaurant..."

To even say that I know you, not from his introduction - would be catastrophic. Lebih-lebih lagi dengan situasi dia, Z dan you sekarang. I feel bad and inappropriate if I were to add another triangle in this already complex circle.

7) Having said that, I totally understand that kesudian you untuk keluar dengan I bukanlah bermakna you nak commit apa-apa. In fact, I was super super lucky to have someone worth your caliber untuk ajak keluar. You don't know how big it means to me. It rejuvenates my self-belief bits by bits and I couldn't thank enough for your sincerity and warmth.

8) Mr. A, it's painful. I hope this pain is merely because of the loss of an inspirational figure, that happened to be you coming at the right time and the right gesture - so that I can find another one, rather than an attachment that's growing in me.  

Thank you Mr. A for being a great human being that touches/changes others' life tremendously, or at least mine. As I told you, I will treasure the moment we shared, from my perspective.


Song of the Week: Dance with My Father Again

Bonjour a tous,

Enjoy this song guys! The moment we miss a figure that always lifts us up. Either it's a father, or could be someone else.

Have a restful weekend.


Friday, 20 March 2015

#tbt - Pergi Meninggalkan Legasi.

Setelah kematian arwah Zam ketika aku berumur lapan tahun, kehidupan kami sebagai kanak-kanak di kampung masih berjalan seperti biasa setelah beberapa ketika. Keadaan menjadi normal kembali.

Aku memang suka pergi ke rumah arwah. Salah satu sebabnya adalah kerana aku juga sentiasa disambut baik oleh adik kepada arwah, yang aku namakan Fauzi. Selain itu, nenek mereka adalah penjual tempeyek, jadi setiap kali aku menyinggah di rumah mereka, nenek pasti akan menghulurkan sekeping dua tempeyek buat santapan rakusku.

Fauzi hampir langsung tidak menunggu lama untuk 'mengambil alih' tugasan abangnya kepadaku. Dia melakukan perkara yang hampir sama dengan apa yang abangnya lakukan terhadapku sebagai permulaan kepada langkah yang seterusnya. 

Aku percaya keberaniannya untuk memulakan langkah pertama datang daripada satu peristiwa yang pernah berlaku antara kami bertiga. Pada satu petang, aku dan arwah Zamri pernah berlolipop di hutan belakang rumah mereka. Seperti biasa, dia akan melakukan persediaan seperti membawa surat khabar, minyak rambut (digunakan sebagai pelincir lol) sebagai lapik untuk kami melakukan aktiviti tersebut.

Sedang aku menunaikan dutiku, pada mulanya kami terdengar seperti ada pergerakan berhampiran tempat kami bersenggama. Aku menjadi kelam kabut namun ditenangkan oleh arwah. Lantas aku meneruskannya. Dengan tak semena-mena, tiba-tiba kami disergah oleh seseorang. Fauzi! Adik arwah sendiri.

Satu Tanda Aras

12 tahun, Isnin - sebagai mana Isnin-Isnin yang lain, emak akan ke pekan untuk urusan pernigaannya. Aku pada ketika itu yang sudah tidak lagi berada dalam sistem pendidikan vernakular - seawal darjah lima akan tinggal di rumah  kerana keluarga kami berniaga runcit secara kecil-kecilan.

Sekitar jam 12 tengah hari, sebelum dia pergi ke sekolah sesi petangnya, dia menyinggah ke rumahku untuk membeli makanan ringan. Setelah dia dapati tiada orang di dalam rumah itu selain kami, maka dia meminta izin untuk masuk ke dalam bilik. Aku tanpa bersoal jawab, iakan sahaja.

Aku dapat rasakan kelainan daripada segi pendekatannya pada kali ini. Jika sebelum ini aku hanya perlu mengepit pehaku untuk melalukan senjatanya dicelahan keduanya, namun pada kali ini dia meminta aku untuk meniarap.

Derau. Derita. Darah.

Sekali sahaja.

Selamat Jalan

Petang menumpah jingganya. Dalam remang saki mentari yang ditelan bumi sinarannya, tertancap satu tubuh yang senantiasa menang menggoda atma untuk mewarna dakwat malam yang pastinya memotret euphoria. Aku tenung mata itu dari jauh, samar-samar, kejap. Kami kaku. Beku.

Mata kukatup mati.

Saat terbuka kembali, anxiety itu tiada lagi.

Salam berpergian mukadimah cinta...


Tuesday, 17 March 2015

Song(s) of the Week #2 and #3: Father and Mother, Ne Me Quitte Pas

Assalamualaikum wbt peeps,

Last week was a grueling week for me. I had a five days course at Holiday Villa Subang and the schedule was super tight. 7 a.m. till 10 p.m. every single day.

After finishing the course on Friday, had a day off  before catching the bus to balik kampung. Finally! Thus, my theme song would def be about moms and dads right? So here we are. :)

How did I find this song? I was introduced by one of my scandals Moroccan friends about this Kiwis duo. Still dope with Bridges, one of their songs. Check them out guys! Worth listening. 

Basically I could only stay at home for a short stay. I reached home around 4 in the morning and I jumped straight away into kitchen and baked Red Velvet cake. My mom still didn't realize that I was home and only when the prayer call started, she got up and went to the kitchen to find out what's about the lovely (yeke?) smell. The reaction was great and heart warming. It was a moment to treasure indeed. 

We then went to a relation's wedding reception. The last wedding reception I went to was 5 years ago! Crazy right? hahaha. We reached home around maghrib time, and then I had to go to Johor Bahru for another course at KSL Hotel.

Just now reached home around midnight. phewww

Something happened, or I would say it happened to be, that my mom doesn't happy with my decision to change my career path. I don't really tell her actually what I am doing, just throwing some hints and of course she got that. I know exactly that this will happen.

On the way back home from the wedding reception, as she was sitting in front row of the seven-seated car, she started to mumble, "Kalau setakat buat kerja _____, budak darjah enam pun boleh buat. Apa guna belajar sampai ke _____, tapi penyudahnya buat kerja ni. Tahu tak _____ ni haram. and yada yada yada" 

She'd prefer me working with the government, which is the last resort to me. No offence ya, it's just me not comfortable to be in that sector. :D

I just kept my mouth shut ever since till the moment of dismiss. It hit my heart so hard. One of the main reasons I really wanted to come back was - even just for a day, i'd roll out of bed in the morning -, to actually give her a love letter that I dedicatedly wrote to her.

To make the story short, I didn't pass it up to her and it's still here with me.

Therefore, to melayan my broken heart, let's enjoy crying with this next song. I love this song to bits!

Ne me quitte pas (don't leave me). A super sad song. :(

Okay peeps, it's already 2.46 a.m. and have to be at work at 8 a.m. tomorrow.

Talk to you later ya!


ps: Rasa bersalah menerjah bila aku tak mampu nak siapkan entri #tbt dan juga kembara tu. Sebenarnya raw materialnya sudah pun ditaip, tapi perlukan amendments dan aku belum punya kesempatan untuk edit. Jadi, aku akan sambung minggu ni lah. Sorry ya pembaca (kalau adalah huhu)

ps2: Jangan risau, pekerjaan aku ni bukanlah haram pun. Cuma sebab mak aku ni super duper konservatif, dan dengan kekangan maklumat yang dia terima, jadi itulah kesimpulan yang dia mampu buat.

Wednesday, 11 March 2015

On Blowing My Hair

Assalamualaikum wbt all,

Here I am again. A quick update. 

The story started three days ago. I had a hair cut. And the barber is from Acheh and the fact that he is so cute and sado is just an icing on the cake *lick lick lick*.

He asked me what kind of haircut would I love to do. As pathetic as it might sound, I told him that I was looking for his suggestion and would proceed with it. 

After briefing me his idea a little bit, without having a second thought I immediately said yes like every Beyonce-or-Lady-Gaga-fan-gal will do. 

Done! The hairdo went well and I felt pretty the whole night. lol

However, the problem emerged right away the next morning. After applying my wax (oh btw, just done the research how to apply it properly thank God) to my hair, thing went wrong all the way. It did not well-managed because I had no idea whatsoever how to.

I called a friend of mine and asked him how to do with this shit and he told me that I need to blow my hair with hair dryer. Hair dryer what?! One, I have no hair dryer. Two, never have I ever experienced in my life how to use hair dryer! *firstworldproblemright

Hence, I came to this five days kursus half-heartedly ewah. Walk of shame! 

And finally got a hair dryer at hotel. And therefore, made a super quick browse through YouTube for the tutorial. Oh holy cow, I would've never thought it would be this hard to use it! I was freaking out of hell if I was 'forced' to use this crap.

I took me almost 15 minutes to fix my hair. Literally. I was sweating like working out. But still the hair was a nay to me. :/

Secara tuntasnya ya ahli dewan yang dimuliakan, kita seharusnya menghargai mereka yang sanggup masuk ke dalam cermin di hadapan mereka berjam-jam, membelek setiap helaian rambut mereka dengan penuh ghairah dan tidak pernah berputus asa untuk meluruskan apa yang ikal, atau sebaliknya. Mereka juga saya dapati akan menggunakan beberapa jenis sikat bagi tujuan itu.  

Hasilnya? Lihatlah rambut mereka yang sungguh gojes itu. Kau pulak bila dating senang-senang je main rambut mereka, tarik rambut kuat-kuat, suruh buat macam-macam posisi yang merosakkan kedudukan rambut mereka. Sungguh tidak berhati perut eh.


Hands down!


Update: My new hairstyle. Perkara pertama yang aku akan buat lepas kursus ni adalah potong rambut!
Can not go laa hahaha

Tuesday, 10 March 2015

Kembara 2: Encik Lindhal yang Budiman

Waktu tu kerisauan terbesar aku adalah macam mana nak balik semula ke hotel malam tu. Namun aku masih bertegas untuk menunggu di luar restoran tu!...

Encik Lindhal yang Budiman

Sedang aku asyik dalam lamunan yang tak berpenghujung itu, tiba-tiba aku disapa lembut. 

"Hello, apa kabar?" beliau memulakan perbualan sambil menghulurkan tangannya. Aku menyambut longlai huluran tangannya, dek rasa terkejut yang masih bersisa. "Hello, aku baik-baik sahaja."

"Oh, nama aku Lindhal, dan kau?" tanyanya mesra. "Aku Ray", jawabku ringkas sambil memandang ke matanya sejenak. "Handsome juga!", getus hatiku. "Aku kira kau pasti pelancong kan?", tanyanya lagi. "Ya. Aku sudah beberapa hari di Stockholm dan akan berangkat ke Oslo esok. Backpack  seorang diri". 

Aku mula berasa selesa untuk bercakap dengannya. "Nak jalan-jalan? Sebagai orang tempatan, aku boleh tunjukkan kau tempat-tempat yang menarik di sini." pelawanya lagi. "Ya, sudah tentu!". 

Maka, akuseperti orang mengantuk yang disorong bantal pun tak menolak pelawaannya. Kami berjalan menelusuri Gamblastan (bandar lama), melalui lorong-lorong kecil yang bersimpang siur di situ, sambil dia tamah menerangkan kepadaku tempat-tempat tersebut.

Kami berhenti sekejap di satu dataran. Aku harap aku ingat apa nama dataran ini. Dia jelaskan kepadaku yang bangunan di hadapan tempat kami berdiri ketika itu ialah pejabat Perdana Menteri dan juga bangunan parlimen. Aku hanya mengangguk.

Suasana begitu hening. Jam menunjukkan sekitar 10 malam. Betapa indahnya mid summer ini kerana langit masih kelihatan cerah dan aku dapat lihat dengan jelas awanan yang menggebu di atas sana berarak perlahan. 

"Kau tahu Sweden adalah negara sekular?". "Tidak", jawabku jujur. "Oleh itu bagi kami perayaan mid summer ini adalah perayaan terbesar. Kami tidak menyambut Krismas sebagai mana negara-negara yang rakyatkan beragama Kristian. Ramai dalam kalangan kami adalah atheis. Dan kau amat beruntung kerana ke sini ketika rakyat Sweden sedang bergembira meraikan perkahwinan pewaris takhta diraja kami, Puteri Victoria. Kau tahu yang kami memilih anak sulung sebagai pewaris tahkta walau pun dia seorang perempuan?", tanyanya lagi. "Just like England right?", sampukku. "Ya tepat sekali", katanya sambil tersenyum.

Hening kembali menerobos. Kaku. Aku dapat merasakan yang dia sedang merenungku. Tajam. Lalu dia mendekatiku dan memegang tanganku...

Pejabat Perdana Menteri menjadi saksi! lol

Dia kemudian mengajakku ke kelab malam berhampiran. Ah sudah. Aku cakap jujur dengannya yang aku tidak pernah ke kelab malam dan tak minum. Dia sedikit terkejut tapi memahami. Tapi dia masih mencuba memujukku untuk mengikutinya ke sana. "Kau boleh minum Coke sahaja. Aku mahu perkenalkan kau kepada kawan-kawanku di sana". "Aku rasa aku perlu balik ke hotel sekarang kerana aku perlu bersedia untuk perjalanan ke Oslo pula", ujarku. Dia mengalah. "Tapi kalau kau berubah fikiran, datang sahaja ke sana bila-bila masa ya. My treat".

Kemudian, masa untuk pergi. Aku teragak-agak tapi terluah juga, "Aku tiada wang untuk balik ke hotel. Baru dirompak." Dipendekkan cerita, dia memberikan aku sejumlah wang untuk tambang ke hotel dan menemaniku sehinggalah bas yang aku naiki itu bergerak. Kami bertukar lamat e-mel (oh zaman itu dan e-melnya huhuhu). Sebelum berpisah dia pesan, "Di Oslo nanti terdapat sauna untuk gay. Kau boleh berseronok di sana". Kami berpisah selepas dia mengucup pipiku.

Sauna untuk gay?! Apa tu? Bermain-main di benak fikiranku sepanjang perjalanan pulang. 

Rasa ingin tahu menggelegak...

Akan datang: Hercules, Tunggu Aku Datang!


ps: Sedang berkursus sehingga Jumaat. Jadual harian bermula daripada tujuh pagi sehingga 10.30 malam.

Monday, 9 March 2015

On My New Addiction!

Assalamualaikum wbt all,

This going to be a short one. I just wanted to make sure that I have something to share today.

Other than porn, I have a new addiction, and it's legit! *drum roll*. I'm addicted to RICE. Yes, rice. You read it right. It's freaking merely rice. No big deal. No news. Get over it. Ikr. LMAOOOO.

This really takes me by surprise since I wasn't really 'a rice person' since forever. I was more into noodles. Or a bit Mediterranean probably. 

Even when I was travelling or on a trip, it didn't bother me much not to have rice for a week or two. I remember when I had a month trip back in 2012, I only had it three or four times throughout the whole journey. 

I noticed this abnormal behavior (lol?) hit me at the very first day touching down in Malaysia last November. It becomes an obligation to have it in almost every single meal I have ever since. Two or three exceptions. ALMOST. EVERY. SINGLE. MEAL. 

I've become so into rice to the point that every time I wanted to try other things, my heart would say: "Hey esok belum tentu kau dapat rasa yang sama macam hari ni tau!" or "esok entah-entah memang tak takkan dapat merasa dah makanan ni selama-lamanya!" And I take a bow all the time. 

Few times I had it four or five times a day. Five times buds! The big portion ones. Hahaha. 

And the result? I've gained 6 kilos! And I'm not done just yet. 

Noodles: HISTORY. 

Any tips how to handle the trigger? (I'm craving for rice now, I'm not gonna lie to you!)


Sunday, 8 March 2015

Song of the Week #1: Heartbeat Song

This song has been haunting my days and nights for more than fortnight already. It accompanies me to my nerve-wrecking interview session, or supposedly sessions, my endless classes, and the most important is, this becomes my motivation during my 'haunting' days for love hahaha.

Have a restful Sunday peeps! :)


Saturday, 7 March 2015

On Schooling Life - My Mak's Birthday

Assalamualaikum wbt,

Pada asalnya, aku fikir macam terlalu awal untuk berkongsi sisi-sisi vulnerable aku di sini. Tapi bila difikir-fikirkan semula, ini adalah antara momen-momen yang aku akan hargai nanti sebagai sebahagian daripada sejarah hidup, dan aku mengambil keputusan untuk merakam momen-momen ini.

Aku harap tidak meleret!

Semalam aku berkesempatan untuk melawat blog-blog lain, dan salah satu daripadanya ialah blog Mr. Gibb Zernow dan tertarik dengan entri tentang sambutan hari jadi ibunya di situ. Aku terinspirasi untuk menulis berkaitannya juga di sini. Terima kasih Mr. Gibb!

Hari jadi mak aku jatuh pada tarikh 27 Februari, dan tahun ini dia sudah berumur 63 tahun. Jujurnya keluarga kami bukanlah yang jenis menyambut hari jadi. Memang tak pernah berlaku dan adik-beradik aku yang lain pun tak ada yang ingat pun bila tarikh lahir mak aku. Bukan tradisi tapi kalau ada yang sambut, tak ada masalah.

Al-kisahnya, aku bercadang untuk tidak balik masa cuti Raya Cina tempoh hari untuk balik seminggu selepas itu bersempena hari jadi mak aku. Aku cuma bagitahu pelan ini pada kakak sulung aku dan minta dia rahsiakan daripada mak.

However, it happened that I didn't show up on that day! Aku hanya mampu beri alasan kesibukan kerja menyebabkan aku tidak dapat balik. Walhal, kebenarannya bukanlah begitu. Apa yang aku boleh kata, aku kini tidak berada dalam situasi terbaik dalam hidup aku dan aku tidak mahu keluarga tahu tentangnya. Kalau diikutkan, boleh saja mereka bantu aku buat permulaan ini, cuma aku rasa cukup-cukuplah nak bergantung pada mereka lagi.

Kemudian, aku kata pada kakak aku yang aku cuba untuk balik pada minggu hadapannya, dan aku tak balik lagi. 

Jadi, untuk menyedapkan hati aku maka aku pun mengambil keputusan untuk bakar kek. Red Velvet. Cadangannya nak bakar di rumah untuk sambut hari jadi mak aku. Pertama kali aku bakar kek sebenarnya. 

Kemudian aku ambil gambar dan pos di Facebook beserta nota ringkas:

Dear Mom, 

Words fail to describe my love towards you. I couldn't thank enough for your unconditional love and immensely patience. I would've not asked for a better mother than what you really are.

Mak, happy belated birthday! You know mu du'a will always accompany you journey of life, through thick and thin, rain and shine.

I love you, and will always do.

Your son,

Untuk menjadikannya lebih epik, tiba-tiba kakak sulung aku komen, "Xpelh yem...nk tunggu balik xbalik2...mak siap bgun 3am masak nasi lemak ingt anak dia sampai...malangnya ttinggal bus.."

Perasaan aku bercampur baur. Pernah tak kalian melalui situasi bila mana kalian baring dan merenung ke arah kipas yang berpusing, atau tiba-tiba terjaga daripada tidur dan datang perasaan sedih dan gelisah sehingga dah tak mampu untuk kembali menyambung tidur...

On the flip coin, I promise to myself that this is going to be my defining moment and the lifetime lesson. This is just temporary as I am heading to the right track inshaallah. 

Mohon doa semua!

Selamat menikmati hujung minggu. :)


Friday, 6 March 2015

Jumaat 1: Suruhan vs. Larangan

Assalamualaikum wbt,

Sempena hari Jumaat yang mulia ini, aku kira apalah salahnya kan kalau aku mahu membuat perkongsian sedikit tentang ilmu Islam yang aku tahu dengan kalian. *bentang sejadah pegang tasbih semua, sekarang!*

Sumber di sini

Aku nak berkongsi tentang dua jenis ayat yang terdapat dalam Al-Quran dalam menentukan hukum yang bersifat fondisi (foundation) yang solid dalam Islam. Ayat tersebut ialah: Ayat suruhan dan ayat Larangan.  Kebiasaannya ayat sebegini datang secara ringkas, sama ada dari aspek akidah, ibadah mahu pun akhlak. Manakala solid yang aku maksudkan di sini pula adalah absolute, iaitu tiada pertikaian (BA: khilaf) lagi pada hukumnya. Kalau halal maka tidaklah haram, vise versa. Cuma pertikaian  yang dibolehkan adalah pada kaedah pelaksaannya sahaja.

Contoh mudah, dalam hal solat. Kita disuruh bersolat, akan tetapi cara pelaksanaannya tidak pula didetilkan dalam Al-Quran, Maka untuk mengetahui manualnya (BA: kaifiyat) kita perlu merujuk kepada sumber lain iaitu hadith. Manakala, untuk mengetahui pula detil pelaksaannya, kita perlu pula merujuk kepada ulama'. Dan di sinilah bermula khilaf bila mana para ulama' mula  menginterpretasi dua sumber tadi mengikut kefahaman mereka yang tersendiri.

Dan khilaf inilah yang menyebabkan kadang kala kita sebagai orang awam pening kepala. Bila mana timbul sesuatu isu, kita akan mendapati kadang kala para ulama' sendiri pun bertentangan pandangan mereka di antara satu sama lain. Kita pula sebagai orang awam menjadi keliru dan serba salah mahu mengikuti pendapat yang mana satu. Hal ini biasa, jadi jangan panik ya kawan-kawan. :)

Cara penyelesaianyya? Berfatwalah dengan hati.

Sabda Nabi saw: "Tanyalah dirimu saat kamu harus membuat pilihan (tiga kali diulang). Kebenaran itu adalah bila mana hatimu tenang dengannya, manakala dosa pula adalah apa yang mendatangkan keraguan dan kegelisahan pada hatimu, walau pun difatwakan harus* oleh ulama'." (Al-Mishkat)

*The decision in its favor - macam mana ya nak ekspresikan dalam B. Melayu. Yang memihak kepada keinginan kita, begitu?

Kembali kepada isu ayat suruhan dan larangan ini, kebiasaannya ayat suruhan akan dimulai dengan kata kerja suruhan (BA: fe'el amar). Manakala bagi ayat larangan pula biasanya akan terdapat frasa yang dimulakan dengan perkataan 'jangan' (BA: laam an-nahiah). 


Maka, kalau kita perhatikan dalam Al-Quran, untuk ayat-ayat berkaitan dengan solat, pasti Allah datangkan dalam bentuk suruhan. TIDAK ada satu ayat pun berkaitan dengan solat datang dalam bentuk larangan, seperti "Janganlah kamu meninggalkan solat." (BA: "Laa tatrukus salaah..."). Ia pasti datang dalam bentuk suruhan seperti begini, "Dirikanlah/Kerjakanlah solat." (BA: "Aqimis salaah" -untuk seorang individu sahaja- , atau "Aqiimus salaah" -untuk plural-). 

Dalam formula fekah (BA: Al-qawaa'id al-fiqhiah) ayat-ayat yang datang dalam bentuk suruhan adalah lebih utama dan sangat perlu diambil perhatian berbanding ayat-ayat larangan.

Contoh: Suruhan bersolat vs. larangan berzina.

Tidak bersolat dan berzina kedua-duanya adalah dosa besar. Tiada pertikaian. Walau bagaimanapun, seandainya kita belum boleh lagi untuk melaksanakan kedua-duanya (bersolat dan tinggalkan zina) dan mahu memulakan langkah ke arahnya, maka apakah pilihan utama untuk kita?

Jawapannya, bersolatlah dahulu.

Hal ini kerana, dengan bersolatlah makan amalan-amalan kita yang lain akan diperbaiki oleh Allah.

"Sesungguhnya solat itu mencegah kamu daripada perkara keji dan munkar." (Surah Al-Ankabut:45)

Aduh, dah macam lecture lah pula!

Sorry sorry! :/

Begini, poin aku adalah; JAGALAH SOLAT kita. :D

Bukan apa, kadang kala kita rasa berdosa bila terlanjur berzina/liwat, tapi tak rasa apa-apa bila tinggalkan solat walau pun prioriti kita sepatutnya pada solat itu. Betul tak adik kakok abe emsem pok cik mok cik boroi semua?! Contoh lain, rasa tak bersalah bila melawan cakap ibu bapa walau pun itu termasuk dalam ayat suruhan yang utama, tapi bila bergaduh dengan pak we bukan main lagi rasa tak sedap hatinya, rasa berdosa bagaikan tak terampunkan pula. *over*

Oh, sampai di sini sahaja ya kelas kita pada hari ini. Bangun semua, thxkbai. :P

Juma'ah moubarakah à tous! On se parle plus tard. 

Allahu a'lam (Allah knows best).

Akan datang (kalau ada permintaan): Aku (Allah) adalah sebagaimana sangkaan hamba-Ku terhadap-Ku. 


ps 1: Having said that, nothing in my intention to indicate that committing zina/liwat is lighter than it supposed to be since it's indeed one of the al-kabaair (dosa-dosa besar) as well. I just would love emphasize the importance of performing salah - for whatever circumstances we are in - that inshallah, will eventually lead us towards becoming the America's Next Top Model very best version of us as a person/His servant.

ps 2: Nak tahu pandangan kalian tentang entri sebegini. Adakah sesuai dan boleh dicerna dalam konteks kehidupan 'kita-kita dan kita' huhuhu. Mohon komentar dan kritikan. Toce toce :)

Thursday, 5 March 2015

#tbt 1 - Kisah Ketika Kecil

Assalamualaikum wbt,

Sebagai pendahuluan, aku nak bagitahu kenapa aku menggunakan hashtag tbt ini. #tbt ini memberi makna throwback Thursday. Bukan apa, setelah difikir-fikirkan bagaimana cara untuk mengelaskan topik bagi setiap entri aku, maka lahirlah idea ini. Secara asasnya, #tbt ini hanya akan muncul pada setiap hari Khamis dengan tema kisah silam hidup aku. Entri sebegini akan berterusan sehinggalah selesai sejarah aku didokumentasikan. *fingers crossed*


Zaman kanak-kanak aku tidaklah jauh berbeza dengan orang lain. Nakal dan sebagai budak kampung, aku biasa menyertai rakan sekampung dalam hampir setiap aktiviti permainan kami terutamanya pada waktu petang. Ketika ini kalau tak silap aku, aku berumur sekitar lima tahun. Aku tidaklah begitu mengingati tentang kecenderungan aku pada lelaki pada waktu semuda ini. Mungkin tidak ada.

Pada ketika ini, aku perasan salah seorang daripada jiran aku ni agak berlainan sedikit cara dia berkawan dengan aku. Aku namakan dia Zam. Dia seusia dengan abang aku, lebih kurang lima tahun lebih tua. Dia ini kalau setiap kali bermain dengan kami, contohnya main galah panjang, atau nyorok ibu, atau police and thieves, atau baling selipar, pasti disasarkan pada aku. Akulah yang dia akan tangkap dahulu kalau main kejar-kejar. Pendek kata aku ni memang mangsa tetap dialah. Dia juga aku perasan suka sangat puji aku, peluk, dan pegang alat sulit aku. Pada awalnya, aku memang tak suka. Selalu melawan dan memaki dia. 

Pada suatu hari di rumah dia, ketika kami bermain sorok ibu, dia tiba-tiba tanpa segan silu ambil tangan aku dan letakkan pada alat sulit dia sambil memegang yang aku. Aku dapat rasakan yang dia punya sudah keras. Aku tidaklah begitu faham apa maknanya, cuma apa yang aku ingat adalah aku dapat rasakan sensualiti dan ghairah. Cuma aku tidak tahu bagaimana cara untuk ekspres rasa itu dalam bentuk tindakan. Kemudian, kisah itu berakhir begitu sahaja kerana adik-beradik dia datang ke dalam bilik dan menyertai kami. 

Rasa marah yang pada asalnya membuak-buak tu, sudah bertukar menjadi suka dan mungkin juga ketagih. Keberadaan dia berhampiran aku sahaja sudah cukup membuatkan aku rasa gembira. Rasa yang tak dapat diterjemah oleh seorang budak berusia lima tahun. Lama-kelamaan, dia semakin berani untuk mencuba bereksperimen dengan aku. Dia mulakan dengan mencium pipiku, dan menggeselkan alat sulitnya dengan yang aku.

Sehinggalah pada suatu hari, dia meminta aku untuk makan 'lolipop'nya dan ya, bermulalah espisod meloli-lolipop (?) - ini yang aku tak perlu cerita secara detil - sehinggalah aku darjah dua! Dalam rumah, dalam tandas, dalam hutan, semua merasa. ha ha ha

Kisah aku dan Zam berakhir apabila dia bersunat. Masa tu aku macam tak biasa dengan loli yang bentuknya begitu. Jadi aku tolak dan lari. :D. Selepas peristiwa itu kami memang tidak lagi berloli-lolipop.


Beberapa bulan selepas tu, pada satu pagi selepas aku balik dari sekolah agama sesi pagi, emak aku ajak ke rumah dia. Aku tanpa banyak bertanya teruslah ke rumah dia. Sesampai kami di rumahnya, aku jadi kaget melihat kelibat ramai orang di luar rumah. Bau kapur barus mencucuk hidungku. Aku masuk ke dalam rumah dan aku dapat lihat ibu dan bapanya sedang kesedihan. 

Aku lihat satu tubuh terkujur di tengah-tengah ruang tamu itu. Dia!

Dan tak semena-mena air mataku mengalir. Perlahan tapi dalam. Aku tertunduk dan diam. Selepas itu, aku pun bacakan surah YaaSiin yang sudahpun kuhafal untuk arwah.

Ketika arwah Zam bersama aku pada kali terakhir (selepas dia bersunat) itu, kepalanya sudah botak sebenarnya. Dia menghidap penyakit LEUKEMIA.

Sedekahkanlah Al-Fatihah untuk arwah. Moga Allah mengampuni dosanya, dan kita semua serta meninggikan makamnya di syurga kelak. Allahumma ameen.


Tajuk akan datang: Pergi Meninggalkan Legasi.


Tuesday, 3 March 2015

Kembara 1: Stockholm, Sweden

Assalamualaikum wbt,

Sebagaimana idea awal aku, antara topik yang aku bercadang untuk kongsi adalah pengembaraan aku dalam menerokai realiti kehidupan dunia gay ini.

Aku memang suka mengembara, dan tidaklah bermakna setiap kali aku kembara, benda ini yang aku cari. Cuma untuk tahun ini, aku sudah berjanji dengan diri sendiri untuk tidak keluar dari Malaysia untuk bina karier yang baru sahaja nak bermula. Setiap kali tengok gambar kawan-kawan yang pergi mengembara di Facebook feeds, mulalah aku rasa senak perut, nak muntah, sebal ulu hati, pening kepala dll (okay, tipu). Rasa nak berjalan tu akan membuak-buak kembali. 

Kenapa Sweden?

Secara faktanya, Sweden bukanlah negara luar pertama yang aku lawati. Negara yang ketujuh rasanya. Cuma aku sengaja memilih negara ini sebagai mukadimah cerita aku kerana di sinilah bermulanya penerokaan aku ke dalam dunia gay ini secara bersendirian.

Pada ketika ini aku berumur 19 tahun. Aku sepatutnya pergi bersama seorang lagi kawan, tapi semasa kami transit di Sepanyol, beg dia dicuri dan dia perlu berpatah balik. Aku pun terpaksalah pergi berseorangan. Aku nekad untuk pergi walau pun risau memikirkan bagaimana mahu meneruskan survival semasa di sana nanti. Terdapat juga beberapa sebab lain yang menjadi asas kerisauan, yang aku tak perlulah nak cerita di sini sebab nanti jadi blog travelog pula. haha

Kembali ke poin penting. Pada malam perayaan midsummer di situ (Google lah ya apa itu perayaan midsummer ni), setelah aku mencari di internet kawasan-kawasan yang biasanya golongan gay ini berkumpul, maka aku pun pergilah ke sana. Berdekatan dengan Gamlastan, antara kawasan pusat bandar di Stockholm, di sebuah restoran.

Here is the thing! Aku tak ada pengalaman dengan dunia ini secara realiti. Aku tak tahu apa yang aku mahu. Aku tak pasti apa yang aku expect. Bila aku sampai, aku pun tengok kiri kanan, perhati beberapa pasangan gay yang masuk ke dalam restoran. Untuk makan malam agaknya aku kira. Kemudian aku mati akal. Nak masuk atau tidak. Kalau masuk takkan aku nak makan di situ pula kan. Selain tiada makanan halal, harga mesti sangat mahal. Kemudian aku pun buat keputusan untuk duduk sahaja di depan restoran itu, dengan harapan kalau-kalau ada gay kesepian-dan-kepinginkan-teruna-Asia bolehlah aku ikut dia. (oh dear me, how unforgivably naive!)

Sambil-sambil aku duduk di tangga depan restoran tu, tiba-tiba aku disapa oleh seorang jejaka. Mabuk. Kami pun perkenalkan diri masing-masing (I was shivering as hell!) maka tahulah aku yang dia rupanya berasal dari Hungary. Muka ala-ala Bel Ami punya cast lol. Kemudian, dia pun dengan selambanya peluk dan kemudian cium pipi aku. Erkkk. Masa tu rapat gila, jadi aku dapat rasalah crotch dia yang dah membatu masa tu. Kemudian dia cuba nak French kiss, tapi aku tolak sebab tak selesa dengan bau arak yang kuat gila tu. 

Kemudian, dia peluk aku lagi. Kali ini lagi kuat! Dia ramas punggung aku. (oh bless...). Aku dah macam stoned je masa tu, kesedapan eh! Lepas tu, tiba-tiba dia cakap, "Aku penatlah hari ini, kalau kau nak, kita boleh jumpa esok." Dan dia pergi macam tu sahaja. Aku terpinga-pinga.

Aku duduk semula. Dalam lima minit jugalah aku duduk, sambil mengingat kembali detik-detik indah sebentar tadi, tiba-tiba rasa haus pula. Aku pun mencarilah supermarket berdekatan, hajatnya nak beli air jus. Selesai cari jus epal kesukaan aku, aku pun seluklah poket seluar untuk bayar di kaunter. Seluk punya seluk, tak jumpa pula kat poket kanan ni. Seluk pula kat poket kiri. Pun tak jumpa. Ah sudah! Ke mana pula dah pergi duit aku ni. Aku cuba ingat dan cari lagi, memang aku pasti aku letak dalam poket belah kanan.

Sah, duit aku kena kebas dengan mamat Hungary tu. 500 Krona pula tu, lebih kurang RM 250 kot (conversion zaman tu)! Sudahlah duit tu not kertas sehelai.

Aku pun terpaksalah tebalkan muka untuk batalkan pembelian. Nasib baik kakak yang jaga kaunter tu kesian agaknya tengok aku yang macam baru lepas kena sesi duduk-atas-muka-secara-berjemaah, dia pun cakap yang dia belanja aku jus tu. Oh, sungguh baik hati kau kakak. Aku pun cakaplah, "tack, ciao." dan dia pun balas, "eh ciao tu bukan bahasa Swedenlah." Aku pun sengih je. Apa-apalah kak oi!

Masa tu aku dah fikir macam-macam. Menyesal. Sedih. Yelah, sudahlah sorang-sorang kan, kemudian kena 'rompak' pula tu. Aku kalau ikutkan daripada awal lagi kononnya dah ambil langkah berjaga-jaga daripada aspek keselamatan. Aku tak bawa walet, kad bank dan sebagainya. Rupa-rupanya tak cukup selamat lagi daaa.

Waktu tu kerisauan terbesar aku adalah macam mana nak balik semula ke hotel malam tu. Namun aku masih bertegas untuk menunggu di luar restoran tu!...


Tajuk akan datang: Encik Lindhal yang Budiman.


ps: Nikmatilah gambar-gambar yang sempat aku rakam dengan kamera Sony Ericsson aku. :D

A very tiny airport, around 80km from Stockholm. No immigration check point. Unisex toilets. No ATM machines, so I ended up getting a free ride to the city centre.

Mr. Ericsson - I used his invention apparently to capture his statue! What a coincident.

Gamlastan is located behind those trees. It's an old town I believe...

Was the point I took the previous picture. 

Stockholm Archipalego (not Stockholm Syndrome) - 14 islands connected to each others. Super duper cool and beyond beautiful! 

Monday, 2 March 2015

On People Like Us (PLU)

Assalamualaikum wbt,

Bercakap tentang isu PLU memang tak akan pernah habis. Dan aku pun tak mahulah join the wagon untuk cuba kembali mendifinisi, klarifikasi, klasifikasi, justifikasi atau sewaktu dengannya tentang terminologi PLU ini versi aku pula.

Oleh itu, pendekatan aku adalah untuk sekadar bercerita tentang sejarah hidup aku dengan perkataan PLU ini. Silakan ambil bertih jagung masing-masing, duduk, bertenang dan nikmatilah persembahan ini (literally! lol).

Seingat aku, aku mula mendengar perkataan PLU sekitar umur aku 15 tahun. Ketika itu rasa ingin tahu aku terhadap dunia homoseksual sangat membuak-buak. Jadi, aku bermula di kafe siber di kawasan sekolah aku sebagai tempat untuk aku mencari maklumat. Macam biasalah, bermula dengan kata kunci 'gay melayu' dll maka keluarlah laman-laman web sebegini dan mereka menggunakan istilah PLU sebagai merujuk kepada diri mereka. 

Aku tidaklah mempunyai pengalaman yang khusus dengan perkataan ini, dan aku pun tidak pernah ambil serius dengannya atas sebab in denial factor etc. Aku sekadar membaca blog-blog PLU yang masa itu sudah wujud dek kecenderungan diri sendiri terhadap lelaki. Namun, aku tidaklah sampai ke tahap melakukan hubungan s*** (secara konsensual) dengan siapa-siapa pada ketika itu. 

Kemudian, aku hilang dari radar untuk jangka masa yang agak panjang dan secara automatiknya perkataan PLU ini menjadi perkataan yang sangat-sangat asing pada aku. Dan sekembalinya aku ke dalam radar ini, aku masih sedang mencuba untuk menggauli kembali istilah ini di sini.

Cuma buat masa ini, sebagai orang yang baru masuk ke dalam 'gelanggang' ini - pada hemat aku, mewujudkan PLU sebagai 'satu lagi' entiti, yang sama atau seakan-akan sama dengan entiti yang sudah sedia ada, bukan sahaja tidak menambahkan spektrum diskusi dengan lebih luas dan sihat, bahkan merumitkan lagi pemahaman tentang hal ini. Lebih-lebih lagi andai topik perbincangannya hanya seputar pada perbezaan PLU dan LGBT - yang pada aku, sekadar bersifat permukaan sahaja.

Walau bagaimanapun, menyedari bahawa perkataan ini sudah pun wujud sejak sekian lama di sini, dan realitinya adalah aku berada di sini, maka istilah ini aku pasti akan jumpa lagi dan lagi. Aku sedang mencuba beradaptasi dan membiasakan diri untuk tidak berasa janggal bila ditegur dengan panggilan adik-abang, awak-saya dsb. ahaha. Secara jujurnya, masa mula-mula orang panggil aku adik contohnya, aku akan cakap awal-awal yang aku tak selesa dipanggil dengan panggilan adik, dan minta dipanggil dengan nama sahaja. 

Mungkin pada sebahagian orang akan berpandangan aku ni mengada-ngada atau tak sedar diri. hahaha. Mungkin ada betulnya juga. Cuma mungkin reaksi/sikap aku dipengaruhi oleh kondisi/situasi di sekeliling. Atau mungkin juga bagaimana aku mengenal dan berevolusi dalam dunia ini menyebabkan sikap/pandangan aku sedikit berbeza daripada kalian. Mungkin dan mungkin. 

Mohon bagi masa!  

Aku rasa cukuplah dulu tentang PLU ini di sini. Terima kasih sudi membaca. Aku tinggalkan kalian dengan video (lagi?!) daripada Kelly Clarkson, PLU. Selamat menikmati!


Ps: Arghhh, susahnya nak menulis dengan gaya santai. Lagi aku cuba lagi rigid. Kawan aku panggil aku grammar Nazi. Haihhh

On the Right to Love

I would love to share this video as a kick-starter I must say. I've been watching this couple (they're husband and husband (?) btw) since last year if I'm not mistaken. They are indeed a super cute couple. Oh anyway, from his accent you could say that Luke is Briton right, meanwhile Vinny is from the Big Apple. Cinta antara benua. *Clap clap*

This video is simple basically. Just a bunch of people sharing their support towards the right to love. BUT, the real issue here is that, who is that Malaysian guy? Ahaaaa ;D

Enjoy this heartwarming video peeps!


On Purpose

Assalamualaikum wbt,

I’ve been thinking about how to start this journey quite longer than I supposed to. 

First and foremost, the biggest concern would be the purpose. What would be my motivation to do what I am doing now. I know it’s not going to be an easy ride to keep this blog updated without crystal-clear motives of doing this to begin with.

Since I have no clear answer just yet either, I think at the time being I would rather go with the flow with no strategy. As cliche as it sounds, let’s hope that this blog will have a chance to celebrate its first anniversary perhaps?  

Then, the next concern would be the content. What kind of content should I put in this newly-wed (haha) blog. I have few ideas already, ranging from video-sharing (well, not my video/vlog obviously), my history which is super essential to be shared. Not to forget, my daily life if necessary and related to this world, and probably my travel as well as it has become my muse and my drug. :D

Without further ado, let me give a lift to begin this journey.