Wednesday, 9 September 2015

My Agony

Dear F,

As last night we're in the car, I couldn't stand any longer from keeping this particular 'secret' that I've been hiding for quite some time. A secret, something that I don't normally have - when it comes to dealing with you.

So that I threw everything before you. For a clear reason. I felt GUILTY.

I thought it was the right time, assuming that you had already moved on your life from the unfortunate occasion. But it turned out sour and I could understand the disappointment.

However, I don't know in what manners the explanation were given and how many information were correctly stated, and since it's admitted that the chronology was not well-understood, it wouldn't be a surprise then when it turned out to be a catastrophe. I wonder how the contexts were explained - till they were misinterpreted big time.

Then nah, calling out the other - and it happened to be me, as the factor of this upset-turned-into-disappoinment-into-sour-grapes saga is unheard of. Everyone is aware of their situation and status, and should understand and act accordingly. Even if HE wants to do things behind your back, then what's wrong with that? The world knows his status.

And because of our mutual understanding, we agreed to revise the direction of the situation. It's called RESPECT.

AND YOU'RE STILL UPSET?

You knew since the day one how supportive I had been towards you guys to be together - and had it been a successful one, I would've never dare to even recall this issue. Ever.

The consequences is that the other person will likely be thinking that I am the instigator. Or I'm the masterpiece behind this conspiracy. Well, nonetheless I've got a new name anyway, ASSASSIN CHARACTER. Fortunate enough, that THIS assassin is already dead. So, be happy.

At this point, as if I were him - I would've been thinking the same way.

My apologies from the bottom of my heart for the damage caused by me. Knowing you both has been one of the best things ever happened in my life. To be called out this way by two of my fav people is unbearable. 


Regards,
ME








Saturday, 16 May 2015

Kembara 4: Bumi Victoria yang Menguji

Assalamualaikum semua, 

Setelah sekian lama siri kembara aku mencari jejans tergendala, hari ini aku nak berkongsi kisah aku di kota Victoria ini. Sebenarnya London ini bukanlah tempat yang asing bagi aku kerana sudah ke sini lebih daripada 10 kali sejak tahun 2008-2014. Maka terjawablah soalan adakah aku belajar di UK. Tidak. hehehe

Masa pertama kali pergi, aku beramai-ramai dan masih lagi dalam lemari paling dalam gitchu. Jadi tak adalah apa apa yang berlaku. Kemudian, selepas peristiwa di Oslo: Kembara 3, aku dah mula berani nak menggatal ke serata alam. :D

Pada tahun 2011, aku aku ke sini lagi selepas aku selesai ijazahku. Aku di sini agak lama jugalah. Sempatlah merasa tengok Putera Williams kahwin dengan Kate Melengkungton tu. Masa tulah aku banyak teroka hidup secara amnya di sana, bersendirian mencari makna dan warna dalam kehidupan sendiri, demi sebuah survival.



Apa-apa pun, mohlah mikmati gambar-gambar kota London ya. :)) Gambar-gambar ni campur, ada yang baru dan ada yang lama.

Selamat menikmati.


Abang besar Ben kala malam menjengah



Costa dan Londoner berpisah tiada

Tower Bridge

Any UCLians here? Ala, budak Malaysia yang glamour sebab buat status pasal Prof. Mathematic yang super hot tu. Haa, cari nama ni: Pietro Boselli

My weekly treats: Roasted Duck di Noodle Oodle, Bayswater


On the Royal Wed: Nothing can beat Nasi Lemak duh. Lokasi: Hyde Park

Rakyat marhaen menyambut perkahwinan Williams. Lokasi: Hyde Park

Last but not least: My selfie. :P

Banyak bebenor sebenarnya gambar kat London. Tak terupload dah. huhuhu


Regards,
ME

Sunday, 10 May 2015

Song of the Week: You Are My Sunshine

Salam all,


Minggu ini nak berkongsi lagu You Are My Sunshine, versi Copeland. Lagu ni sebenarnya aku dapat daripada perbualan aku dengan doktor P yang aku pernah ceritakan pada korang dulu. Alaa, pakwe si mamat L dari Brazil tu. huhu

Selamat menikmati.

Have a restful weekend.


Regards,
ME


Thursday, 7 May 2015

On the Chains of ... (You Name It)

Apa kabar kawan-kawan blogesfera semua!

Baik.

Amat baik.

Sangat baik.

Oh yessss!


Hidup PLU ini kalau tak dramatik, memang 'tak cukup PLU' lah kan. Aku sekarang sebenarnya tengah bergaduh (tidaklah bergaduh mulut atau mengamuk tarik-tarik rambut) dengan kawan aku, 'si dia' - (aku akan rujuk dia dengan F lepas ini).

F ini aku pernah ceritakan dalam entri surat terbuka yang aku tujukan pada A sebelum ini. (link di sini). Diringkaskan cerita, masa aku berjumpa A secara tidak sengaja dulu, aku dapati bahawa F ini rupanya berkawan rapat dengan A, while in a relationship with Z. Hence, I thought it's inappropriate for me to further my mendam berahi pada A, dan dengan jayanya aku act like aku tak taste pun kat dia, walau pun dalam hati macam nak  -----  je misai dia.

Berbalik kepada isu pergaduhan aku dan F, inilah puncanya. Sila makan popcorn dan nikmatinya. :D

_______________________________


Begini, alkisahnya si Z ni baru-baru ni bercuti ke luar negara. Lebih kurang 10 hari jugalah dia berpergian. Dia baru sahaja sampai ke sini petang tadi.

Sekitar jam 9.30 malam tadi, dia call aku. Daripada nada suara dia, aku dah dapat rasakan yang dia tengah menahan marah, atau menahan diri daripada menangis. Aku buat-buat tak faham, cuba berbasi-basi dengan bertanya kabar, tanya macam mana percutian dia, tempat-tempat yang dia lawati dan lain-lain.

Kemudian, sebagaimana agakan aku, dia pun mulakan sesi interview dengan aku.

"R (aku), I nak tanya dengan you few questions. You know, I am  loyal. And I am very particular dengan barang-barang yang I letak kat dalam rumah ni", dia bermukadimah. "Okay, apa soalannya."

"Soalan pertama, kenapa banyak sangat tuala yang dibasuh, sampai empat helai." Aku pun jawab, "Oh, I guna dua tuala tu, sebab I stay di rumah you twice. Tuala tu dibasuh everytime I balik. So baki dua lagi tu make sense lah kalau dia yang guna kan."

Dia macam berpuas hati dengan jawapan aku.

"Soalan kedua, you guys ada tak pergi beli barang groceries semasa ketiadaan I." kali ini macam serius sedikit nada suara dia. "Ada", aku jawab. "Okay, tadi masa I kemas-kemas dapur tadi, terperasan pula bil Aeon. Dalam tu tertulis yang berlaku pembelian kondom. You ada beli kondom tak?"

Oh shit, kawan aku tu memang ada beli kondom tu dan AKU TAHU! 

Aku pun pura-pura tanya, "kondom apa ya, tak tahu pula?". Man, betul tak apa aku dah cakap ni. Cuba bertenang semula, dan aku tanya dia, "You tak tanya dia sendiri ke?". "Tak sempat lagi nak bertanya." dia kata. Aku masa tu pun fikir, apa yang aku patut cakap ni. Aku bimbang tersalah cakap nanti pecah tembelang pulak kawan aku ni. Dia tanya lagi, "Are you sure you tak tahu? Maknanya dia lah yang beli kondom tu right? I dah cek jumlah kondom dalam simpanan kami, masih sama macam sebelum I pergi. Dia beli yang kotak besar pulak tu! You sure ke you tak tahu dia beli?". "Ya, I tak tahu." Dah alang-alang cakap tak tahu, teruskan jelah.

Kemudian dia kata lagi, "Make sure jangan cakap dengan F yang I call you, tanya you soalan ni dan pasal kondom ni." Aku pun jawab, "Errrr...okay-okay."

Few minutes later, aku terus contact F, "Beb, Z found out yang you beli kondom tu!". "What did you tell him?" dia tanya aku. "I cakap I tak tahu". "Tell him that you know about that, and those are yours!". 

Aku fikir balik, kalaulah aku tiba-tiba bagitahu Z yang aku tahu kewujudan kondom tu selepas dah nafikan berkali-kali, of course lah dia fikir aku cuba nak cover up this thing dan anggap aku ni tak boleh dipercayai. Jadi, aku cakap kat F yang aku tak boleh nak ubah 'keterangan' aku tu sebab nanti lagi dia akan syak bukan-bukan.

F tetap cuba untuk yakinkan aku untuk cakap yang aku tahu, tapi pada aku the damage is already done dan kalau aku mengubah cerita, keadaan mesti akan lagi buruk, dan aku akan terlibat dalam perbalahan mereka.

Then, F text aku, "No more help from me later on. And thanks. Bye." 

Diikuti dengan ini, "Remember, do not tell him anything. It's done. I'll handle this by myself. Thanks, anyway."

Aku sangat pasti dia serius.
_______________________________


F anggap Z sebagai kawan. Z pula menganggap F sebagai kekasih. Mereka masih duduk serumah, tidur sekatil. 

F dalam masa yang sama keluar dengan A tanpa pengetahuan Z. F anggap A adalah his potential future boyfriend. Bagi A pula, tindakannya untuk keluar dengan F tidaklah salah kerana F dan Z bukanlah pasangan kekasih (mengikut kata F).

A dan Z adalah kawan.

Mengikut kata F pula, Z minat A.

Aku pula kenal A tanpa pengetahuan F dan Z.

Fuh, nampak tak betapa kompleksnya  rantaian ni!

Sekarang, ditambah seorang lagi daripada kalangan kawan-kawan mereka yang sedang berkenal-kenalan dengan aku. Sudah berkahwin.
_____________________________


Aku secara peribadi menghormati kawan aku (F), dan disebabkan hal ini jugalah aku sejak dari awal lagi meletakkan tembok antara aku dan A, dan A jelas dengan perkara ini. Not even for hooking up. Sesuka mana sekali pun aku pada A lagilah tak penting, lebih-lebih lagi dengan situasi A dan F kini sedang menunggu masa untuk mendeklarasi hubungan mereka.   

Hum, aku tengah mencari ayat yang sesuai sebenarnya macam mana nak mengakhiri entri ini. Dah dua tiga kali tulis tapi macam kena 'simpan' lagi...

F.

Pada pendapat aku, adalah lebih baik dia berterus terang dengan Z tentang kondisi mereka, supaya tidaklah Z berterusan menganggap bahawa mereka masih dalam satu perhubungan monogami, if not in a relationship at all. Tak adil hanya pihak Z yang bersungguh-sungguh mempertahankan perhubungan itu, sedangkan satu pihak lagi berpoligami di luar sana.

Aku selalu cakap pada dia, tapi yelah, dengan apa yang dia miliki, dia punya kuasa memilih yang besar.

I am not judging by all mean.


Regards,
ME



Sunday, 3 May 2015

Song of the Week: Creep

Salam all,

Just found this song recently and has been falling in love with this ever since. History.


Btw, this is the cover version. I mean, probably my favourite cover version.

Have a restful weekend all!


Regards,
ME

Friday, 1 May 2015

On Gibb's Question ;)

Salut à tout!

Entri aku sebelum ini yang berkenaan dengan Andrew telah membawa kepada persoalan daripada En. Gibb yang sengaja nak fleks bisep beliau yang panas itu (mohon jangan marah) di ruangan komen yang berbunyi.


"nape tak cari jejaka malaysia je awak??"


Haaa, satu soalan yang sangat menarik dan aku membuat keputusan untuk buat satu entri tentang isu ini. 

Pada aku, pertamanya adalah disebabkan oleh situasi. Sebagai seorang manusia yang hampir sedekad menghabiskan umurnya bukan di Malaysia, dan dalam masa itu jugalah 'keluar-dari-almari' secara rasmi, dan hanya kembali ke sini tidak pun sampai enam bulan, menjadikan aku belum lagi berjumpa dengan ramai orang - PLU. Jadi, akses aku dalam dunia PLU ini amat terhad, seputar grindr dan aplikasi gay yang lain sahaja. 

Sebenarnya, hal ini sama sahaja dengan situasi semasa aku di sana. Bertemu melalui grindr, berkawan dan bila serasi, terus berkawan.


Keduanya, sikap keterbukaan. Siapa aku untuk menghukum orang, lebih-lebih lagi mengeneralisasikan satu-satu sikap dalam kepada semua orang. Cuma pada aku, menjadi gay ketika berada di luar lebih mudah dan tidak direstriksi dengan pelbagai sekatan dan juga pandangan serong orang sekeliling.

Bukanlah maksud aku menjadi satu keperluan bagi pasangan gay untuk menunjuk-nunjuk kemesraan mereka di khalayak ramai tanpa dicemuh, sebab aku sendiri meluat kalau orang nak menunjuk-nunjuk sangat yang mereka sedang dilamun cinta - tak kira hetero mahu pun pasangan jenis apa sekali pun. 

Cuma, ketiadaan ruang yang terbuka ini sedikit sebanyak menyebabkan pasangan gay tak mampu menzahirkan rasa kecintaan pada pasangannya pada waktu-waktu yang sangat memerlukan. Contohnya macam mana ya, hmmm mungkin sekadar satu pelukan pernghargaan bila dapat berita gembira. Hahaha, tak pandai nak bagi contoh sebab tak pernah bercinta keh keh keh... 


Ketiga, dan yang ini agak mengganggu aku. Keyakinan diri. Bukan tidak ada jejaka Melayu yang meruntun hatiku, tapi aku rasa yang kami tak berada dalam satu liga. Contohnya en. Gibb teeeet :P

Aku fikir aku belum bersedialah, tiada apa untuk dikongsilah, dan sebagainya. Aku berkefahaman bahawa cinta tu adalah tentang memberi. Buat masa ini memang aku belum bersedia untuk itu secara kolektif. Mungkin aku bersedia secara emosi, tapi materialnya hado. haha


Aku ada terjumpa satu video ni, yang pada aku amat menarik untuk belajar macam mana nak pikat orang yang tidak berada dalam liga kita. *wink wink*



Selamat mengambil nota!


Regards,
ME


Ps: Bagi yang pernah, dan berada dalam alam percintaan, boleh tak bagi tips macam mana untuk aku mengorat jejaka Malaya ni. hahaha, bantuan anda amatlah dihargai.








Tuesday, 28 April 2015

On Keep Going On: Andrew II

Hey all!

A little update about what's happening between D dan Drew now.

Well, as I told you guys earlier, they're looking forward to having a serious relationship and legalize it into a marriage.

The other day, D and I made an arrangement to meet up for a movie and dinner, and later on he would be staying at my place. So we met and had a lot of things to talk about. It's so comfortable to have someone that you can talk about almost everything.

We couldn't manage to get the ticket for Fast to Furious 7 as it would only be started at 11 p.m. so we went to Starbucks for another chit-chatting session. Me as always had my Mocha Frappucino.

D told me that Drew was so mean. I asked him why, and he said, "I stayed up till 2 a.m. in the morning just to have a conversation with him afterwork. When I say hello to him, he said that he was too tired to have that." I was like, "What? I think you have to keep in mind that he is an almost 50 years old guy. Bear with him duh." And we laughed hard.

Therefore, I told Drew about that and he simply replied, "A little drama over there..." hahaha

And we went back home.

At home, Drew called him for about two minutes (OMG, how could I be that precise!) and he somehow started to play with my hair while talking to Drew. And after finished the conversation he asked me, "Are you okay R?" And I could only laugh.

Then Drew texted him something like this, "It's kind of weird that you guys talked about me, and you like me, and yet you guys sleep together." And he finished with this, "I'm not judging..." hahaha

Well, here's the arrangement. Drew told D clearly before that while he's in Malaysia he's free and single. He can do whatever he wants. And that confuses us a little bit. Whatever. 

D was a bit freaking out and mumbling things. And we still slept next to each other. 


Regards,
ME

P/s: Talk about *sakitnya-tuh-disini*... At this point, I am no longer into a cheap thrill. I think I need an emotional fulfilment. 


Sunday, 26 April 2015

Song of the Week: Somewhere Only We Know

Hi all,

It has been a roller coaster week - again - for me. I am emotionally out of the world right now.  I am thankful that I have this blog, so that I can release all the shit here. Oops, sorry for the smell. :P

Btw, I love this version of the song more than the original one (Keane is by all mean no less talented tho). I love the emptiness and that clean voice sounds so fragile, yet strong. Whatever.

Layan jelah, banyak cekadak pulak! :D 




Have a restful weekend a tout!


Regards,
ME


Ps: I'm updating this entry using my ex-MacBook Air that I sold to a friend. I am torn.

Tuesday, 21 April 2015

On Taking Chances: Andrew

Sekarang jam menunjukkan pukul 4.51 pagi.

Aku baru sahaja belajar satu perkara baru dalam hidup. Kehidupan ini adalah tentang sajauh mana kita berani untuk merebut sesuatu peluang. Seandainya kita tidak cukup berani, akan ada seseorang yang pasti akan mengambilnya.

Dan perkara ini baru sahaja berlaku sebentar tadi.

----------------
September 2014

Andrew.

Seorang jejaka Inggeris yang berusia sekitar 40-an. Pernah berkahwin sebanyak dua kali, sekali dengan perempuan dan sekali lagi dengan lelaki. Orang Thailand. Perkahwinan pertamanya berjaya menghasilkan lol dua orang anak, seorang lelaki dan seorang lagi perempuan. Anak sulung lelakinya itu berumur muda setahun daripadaku dan super hot! hahaha. Manakala, perkahwinan keduanya terbatal kerana pasangannya terpaksa balik ke Thailand untuk menjaga ibunya di sana. Epik.

Pada pandangan mata aku, dia seorang yang segak, berpakaian kemas dan menjaga standard beliau sebagai seorang GM yang bergaji lebih kurang 120,000 GBPound setahun di sebuah syarikat dobi, dengan bilangan pekerja sekitar 140 orang. Dia menaiki kereta BMW berwarna putih dua pintu (OMG, aku bab-bab kereta ni memang noob, jadi aku tak tahu apa spesifikasi kereta dia! lol). Tinggal di sebuah apartmen mewah di Stratford City, East London, betul-betul menghadap Stadium Olympic London!

Kali pertama kami berjumpa adalah di Starbucks, Stratford City. Hanya lima minit daripada rumahnya. Aku yang jenis mudah gelabah ni, dari awal lagi sebelum berjumpa dah bagitahu dia yang aku nervous.

Aku tunggu dia di hadapan Starbucks dengan penuh gelisah. Akhirnya kelibatnya kelihatan. Tersenyum saat mata kami berpaut. (oh, aku tak reti bercerita...) hahaha. Yang penting kami masuk Starbucks dan aku berpeluh-peluh di musim luruh! keh keh keh. Dia dengan sweetnya ambil tisu dan lap muka aku. Itu je aku nak cakap. Hahahaa

Kemudian kami pulang ke rumah emak buat cucur dia.


------------------
Februari 2015

Dia akan bercuti di Pattaya pada waktu ini. Dia maklumkan percutiannya kepadaku dan mengajak aku untuk menyertainya.

To cut it short, I could not manage to make the trip happen.


-----------------
April 2015

Melalui aplikasi keramat grindr ni, aku berjumpa dengan seorang jejaka yang berasal daripada Asia Tenggara, jiran tetangga kita.

Dia sangat comel, berkulit cerah, badan kemas, dan uncut! woof  kami clicked from the get go. Bayangkan dalam pertemuan pertama sahaja, kami dah boleh berkongsi cerita tentang kisah silam kami, lebih-lebih lagi kami memiliki taste yang hampir sama - Caucasians.

Maka, terbukalah cerita tentang Andrew. Keadaan dia yang sedang mencari perhubungan serius (berkahwin) dan monogami dengan lelaki Asia. Sejak dia propose aku tahun lepas, sampai ke hari ini dia masih lagi belum berjumpa dengan prince charming nya, dan that offer is still available untuk aku - mengikut katanya lah.

Somehow, dia seakan-akan berminat dengan Andrew ni. Aku pun cakaplah secara berseloroh, "Well. if you were really interested to get to know him, I can introduce you to him." Nah kau, dia setuju. Gelabah juga aku, sebab tak sangka juga akan ada respon sebegitu. My Andrewwwwwww hahahah

Dia balik.

---------------
20 April 2015

Nak dijadikan cerita, dia masiih lagi bertanya tentang Andrew dan kesediaannya untuk settle down dan sebagainya, lebih-lebih lagi dia bakal ke sana untuk pengajian masternya.

Setelah aku fikir-fikirkan, apa salahnya aku nak perkenalkan dia kepada Andrew. Setelah aku minta gambar dia, maka aku pun mulakan proses menjadi orang tengah ini. Daripada aku dok 'simpan' Drew ni, lebih baik aku bagi pada yang betul-betul nakkan perhubungan yang komited betul tak kawan-kawan?

Sekitar jam 12 malam tadi, aku pun mula teks Drew, aku cakaplah itu ini secara umum tentang si D ni. Aku sengaja memilih waktu ini sebab dia pun baru balik kerja dan mungkin relaks sedikit otak untuk berfikir.

Kemudian aku tidur.

---------------------
21 April 2015
4.25 pagi.


"Hi"

"Are you sleeping?"

Oh, mesej daripada Drew. Setelah bertanya kabar, kami pun berbual tentang D serba sedikit.

Dia juga berminat untuk berkenalan dengan D nampaknya. Setelah itu, aku pun minta kebenaran Drew untuk membenarkan gambarnya dihantar kepada D (ceh kantoi masih simpan gambar dia, malu!) dan juga nombor telefonnya diberi kepada D, dan dia bersetuju .

Kemudian, dia meminta diri untuk tidur.


------------------

Sekarang aku berkecamuk. 

As much as I am happy for them both, I still feel the pain. 

One, Drew has become like my best friend ever since we met and we share quite many things. Even though I don't necessarily really crazy about him, (sebab tu aku macam ada sedikit keraguan, dan letak dia dalam back up plan aku je...*keji*), but you know the feeling when you will no longer be the someone's priority as before. As selfish as it sounds, aku seakan-akan masih mahukan perhatian dia, tapi aku tak mahu bersama dia. 

Two, I started to like D! *friendzone alert*

I feel empty. I lost both.

On the other note, I feel proud of myself that I am brave enough to let them go even if I might get hurt by this arrangement. I need to move on and selflessly help them to move forward.

Again, life is all about taking chances. If I won't grab that, or dare enough to - then someone else will.

Jom tahajjud!


Regards,
ME


ps: Teringat ayat Drew, "oh bless you...", "cheers...".










 

Sunday, 19 April 2015

Song of the Week:

Assalamualaikum wbt,



Lagu ini sebenarnya adalah instrumental. Oleh sebab perasaan aku yang terngah berkecamuk dengan pelbagai perkara yang berlaku dalam hidup aku kebelakangan ini, instrumen ini sangat kenalah dengan mood aku.

Have a restful weekend guys!


Regards,
ME

Saturday, 18 April 2015

On Grindr II Update!!!

OMG OMG OMG!!! 

Aku ada update berkenaan dengan kisah yang nombor 4 dalam entri aku sebelum ini berkenaan dengan P dan L..

Tadi aku mulakan sesi penyiasatan aku. Berbasi-basi. Dan tiba-tiba dia boleh pula buka bola tanggung. "I'm too busy unpacking."  

Boooooom!!! Tak perlu banyak tanya terus terjawab duhhh...


Perbualan-perbualan selepas itu tak perlulah aku dedah ya. Imaginasi sendiri sahaja apa lagi yang dia buat di sana.

Aku sangat serba salah nak bagitahu kepada L tentang perkara ini. Dia sangat fragile dan muda. Di tambah dengan kisah hidup dia yang super tragis, aku rasa pendedahan sebegini akan membawa lebih banyak keburukan kepadanya.

Kawan-kawan, apa yang aku perlu lakukan sekarang? Sangat serba salah.

p/s: Betul kata L, P sangat lovely dan charming. Ehhh


Regards,
ME

On Grindr Edisi II

sambungan kisah di grindr... 

Selamat menikmati!


1. Kebelakangan ini, aku banyak menghabiskan masa di universiti-universiti di sini. Selain daripada membuat sedikit survey untuk sambung pengajian di sini, aku juga ada beberapa klien yang perlu disantuni. Setakat ini sudah dua buah universiti yang aku pergi dan tinggal di situ untuk jangka masa yang agak panjang.

Menjadi sekadar orang luar yang datang ziarah di universiti ni banyak faedahnya. Antara yang paling ketara ialah, budak-budak situ akan tegur dan berani nak tukar-tukar gambar. hahah

Aku bertanya dengan beberapa orang budak kat sini (aku harap istilah budak ni tidak mengecilkan hati adik2 uni ya) adakah dia kenal dengan profil-profil yang wujud dalam app grindr ini. Dia kata, memang tak kenal sebab diorang tak gemar nak mendedahkan diri sesama mereka. Jadinya, akulah yang dok kumpul gambar-gambar diorang. 

Nak dijadikan cerita, ada juga yang nak buat tahi dengan aku. Mula-mula dia minta pada aku gambar-gambar profil yang dia nak kenal. Aku memang tak akan bagi punyalah kan sebab itu amanah kot. Kemudian dia boleh pula ugut nak sebarkan gambar aku kalau aku tak bagi gambar budak-budak tu.

My answer was simple, "Do it! I have yours too." *Lepas tu menggelabah*.   

p/s: Tiba-tiba geram je tengok muka comel adik-adik ni. Daddy, save me please!


2. Kisah yang ini pun agak epik juga pada aku. Korang pernah tak jumpa orang kat grindr ni yang tegur hanya untuk ajak solat? Allah Allah Allah... like literally setiap kali masuk waktu solat dia akan mesej dan kata, "Assalamualaikum, jom solat." atau "Alhamdulillah, baru lepas solat."

Masih lagi insan yang sama, entah macam mana aku ada bagitahu yang aku mencari kerja sampingan sebelum masuk belajar semula, dan dia pun kata yang tempat kerja dia perlukan orang untuk jadi trainer sebuah syarikat yang ada kaitan dengan syarikat O&G tersohor dunia.

Sekita pukul 9 malam, tiba-tiba dia mesej aku. Lepas dia kata dia baru lepas solat isya', dia tanya aku "Awak free tak esok, jam 10 pagi?" Aku pun jawab ya. Dia kata lagi, "boleh tak awak datang esok di pejabat bersama dengan resume dan sijil-sijil yang berkaitan!" 

Seriously?!

Tapi aku buat jugalah persediaan mana yang perlu. Pergi ke kafe siber cari maklumat tentang syarikat tu, print out resume dan apa yang patut.

Esoknya, aku pun pergilah interview tu. Pong pang pong pang huk hak huk hak. "Welcome aboard." kata penemuduga, "I don't know how you're going to do it, BUT on May 5th you must bring your driving license on the table!"

Okay, aku belum berlesen. kah kah kah dan mustahil aku boleh siapkan sebelum tarikh tu. Mungkin aku tolak kot kerja yang ini. Apa-apa pun, aku harus berterima kasih kepada Mr. Solat atas bantuannya. 

A dinner treat will do kan?


3. Ini pula anak saudara kepada artis berwajah Pan-Asia, yang berdarah Australia, Portugis dan Pakistan. Bekerja dengan Interpol. Ajak aku jadi teman lelakinya dan berpindah ke Australia. Dan seandainya dia diterima untuk bekerja di Amerika, aku juga perlu ikut. Pulak dah?

We talked via Skype most of the time for few hours. Jumpa sekali dan selamat jalan. hahaha, aku belum sanggup nak berlayar keluar semula, lebih-lebih lagi dengan orang yang belum benar-benar aku kenal. 

Aku jujurnya suka dia, cuma dia seakan-akan terdesak untuk berteman lelaki dan mungkin king kontol kontrol.


4. Ini pula kisah yang baru sahaja aku alami. Alkisahnya aku ternampaklah satu profil yang mem-pengsankan aku beberapa kali dan bisa meletakkan kewarasan aku ke tahap terendah. Aku yang tengah mabuk kepayang ni pun tegurlah dia *kantoi, malu*. Bagi ayat pick up line baik punya. Hahahaha. 

Sekali berjawab beb!

"I'm not P, I'm his bf L."  Kemudian dia cakap lagi, "I'm bored. Today is my birthday. P doesn't even remember that. He said he has a work trip in Thailand. But I'm not sure if he is being honest with me." *Pesta air Songkran mungkin? huhu*

L ni adalah seorang ekspatriat yang berasal dari negara samba. Muka sumpah hot tak ingat dunia. Berteman lelakikan doktor Melayu, P yang juga hot tak ingat dunia.

P pergi ke Thailand dan dia tinggalkan ipadnya di rumah L. L secara tak sengaja terjumpa aplikasi grindr dalam ipad P, dan mula membukanya. Maka, terbukalah pekong P.

Gali punya gali, dia rupanya sekarang tengah bersedih sebab selain daripada tiada ucapan selamat hari jadi, dia juga terjumpa mesej-mesej P yang menghantar gambar pedangnya kepada orang lain. Aku cubalah nak bagi the benefit of the doubt tapi dia kata, "I know very well his d***." *Erkkk, nak tengok?!*

Sekarang dia suruh aku buat siasatan dan terus berhubung dengan P melalui grindr. Start fresh. Haihh

Bagi idea boleh?

p/s: Diorang peminat tegar Mark E Miller dan Ethan. Dia kata P akan jadi Mark dan hari-hari akan ucap, "Today is a great day, and you know why, because everyday is a great day!" kepadanya, sehinggalah kebelakangan ini sudah tiada lagi ucapan sebegitu. *Syahdu* 


Tunggu edisi III!


Regards,
ME 




    

Saturday, 11 April 2015

On Grindr

Grindr. Satu topik yang sangat menarik bukan?

Aku mula ber-grindr sekitar setahun setengah yang lepas. Ketika itu aku masih di tempat aku belajar ijazah. Setelah beberapa bulan menggunakan versi asas, aku mula membeli yang extra. Masa tu duit tengah banyak gamaknya, itu yang tak fikir panjang. lol

Setelah langganan setahunku tamat sekitar akhir Februari tempoh hari, aku pun mengambil keputusan untuk membuang grindr daripada iphoneku. Sempatlah sebulan buang, lepas tu gatai pergi download semula. Ahaaaa, the temptation is irresistible! 


JENIS-JENIS ORANG

Inilah sebenarnya topik hakiki yang aku nak perbincangkan dalam entri kali ini. Grindr pada aku satu medium komunikasi yang amat random, dan sukar untuk meletak harapan tentang keberkesanannya, lebih-lebih lagi bagi yang nak mencari cinta abadi gituu...lol

Grindr boleh jadi satu medium perkenalan yang amat tidak disangka-sangka. Contohnya aku pernah berbual dengan salah seorang pereka fesyen couture terkenal di Malaysia, berjumpa dan yang paling menarik apabila akhirnya aku menjadi guru Al-Quran kepadanya. Kelakar kan?

Grindr juga mempertemukan aku dengan Andrew (aku akan ceritakan tentangnya di entri lain). Seorang warga British yang sudah dua kali berkahwin, sekali dengan perempuan dan sekali lagi dengan lelaki! Pernah memiliki pasangan warga Malaysia bernama Fadil, memiliki seorang anak lelaki yang muda setahun daripadaku. Hot! lol. Kami sangat cepat mencipta connection. Starbucks Stratford City menjadi saksi pertemuan pertama kami...

Grindr juga menemukan aku dengan salah seorang daripada ahli lembaga tertinggi di Royal Albert Hall London.

Grindr juga menemukan aku dengan I-don't-know-who, yang tinggal di kawasan fancy di Canary Wharf, London (macam Wall Streets di New York).

Grindr juga menemukan aku dengan tukang urut tantra yang super sensual, dan sehingga ke hari ini selalu menghantar video dia j/o. hahaha

Grindr juga menemukan kembali aku dengan stranger yang aku jumpa di negara lain. Kisahnya, aku mandi di hamam (rumah mandi terbuka) dan terlihat kelibat seorang Caucasian di situ. Tapi tidaklah kami bertegur sapa. Blond. Nak dijadikan cerita, semasa aku ke Barcelona, boleh pula terjumpa profil dia! Aku pun perkenalkan diri, dan dia surprisingly ingat aku! lol this is the ultimate coincident lah pada aku. (entri lain) hahaha

Grindr juga menemukan aku dengan sweet talkers. Unfortunately, almost all of them are either married or taken. Aku pun tak faham kenapa mereka di grindr at the first place.

... dan yadda yadda yadda.

Banyak lagi pengalaman yang berlaku disebabkan aplikasi ini. Yang pedih-pedih tu aku malaslah nak cerita. Aku percaya kalian pun pasti banyak mengalami kisah-kisah sebegini. Yang lagi menarik dan mengancam nyawa. hahaha

Cuma, insan yang terbaik pernah aku jumpa masih lagi di PR. It was magic. Berlatar belakangkan La Al-Hambra setiap kali tingkap dibuka, nama rumahnya Casa del Beso (House of Kiss), berpimpin tangan di senja Albaycine, sambil mendengar tarian Flamengo di rumah-rumah orang Sepanyol. Oh, yang ini kena buat entri lain juga ni. 

Casa del Beso - where the magic happens!


Regards,
ME





Tuesday, 7 April 2015

Kembara 4: Senyuman Copenhagen

Perjalanan malam dari Oslo membawaku ke Copenhagen, melalui bandar Malmo.

Aku tidaklah begitu mencari sauna di sini kerana keletihan sudah mula menghisap semua tenagaku. Aku pun mengambil keputusan untuk tinggal di sebuah hostel di situ.

Pertama kali aku tidur dalam dormitori yang bersaiz 50 orang! Pelbagai jantina.

Pada malam kedua, aku berbasi-basi dengan rakan sebelahku. Orang Poland, sudah mengembara selama dua bulan. Scruffy! ouffff

Kami mula berbual-bual di birai katilku. Kemudia apabila lampu sudah dipadamkan oleh ahli yang lain, kami mengambil keputusan untuk berbual di luar.

Perbualan yang pada mulanya berkisar tentang kembara mula pergi kepada hal peribadi. Yada yada dia GAY! ahakssss

A night to remember. 

Apa-apa pun, selamat menjamu mata ya :D












Di sinilah terletaknya statue the Little Mermaid - pada masa ini 'dipinjamkan' ke World Expo di Shanghai.






Monday, 6 April 2015

Song of the Week: Dangerously in Love

It's freaking Beyonce biatch! ahaha


Zaman Beyonce sebelum growling.

Have a resful weekend all!


Regards,
ME

Saturday, 4 April 2015

On Being In Closet

Assalamualaikum wbt,

Aku pasti dengan kecenderungan seksualku. Aku content dengan rasa ini.

Berada dalam situasi begini, menyekat aku untuk mengekspresi rasa ini dengan tindakan dan bergerak ke hadapan. Tidak kiralah atas sebab dogma agama, stigma masyarakat mahu pun penafian diri sendiri.

Ahaaa, sebenarnya aku cuma mahu kongsikan kisah aku dengan beberapa individu perempuan yang 'melamar' aku. Ya, aku dilamar oleh perempuan. Yang bukan calang-calang. Mereka sendiri yang meminta untuk bersuamikanku. Tidak melalui orang tengah, atau keluarga.

Tapi yang kurang ekstrim sikit, ada juga yang meminta tolong daripada keluarga atau kawan-kawan sebagai orang tengah. 

Kesimpulannya, inisiatif adalah daripada pihak perempuan, bukan daripadaku.

Aku secara peribadi, tidak ada masalah dengan hal begini. Malah aku amat mengagumi keberanian dan kesungguhan mereka yang sanggup ketepikan kebiasaan masyarakat kita.

Aku pula dah siap dengan skrip yang aku simpan dalam note iPhone aku ni. Copy paste. Ayat menolak pinanganlah kononnya. ahahah


KENA PINANG LAGI

Dua hari lepas, aku dilamar lagi. 


Mungkin akan ada yang kata, eh mungkin dia main-main atau sekadar nak cuba aku. Namun, datang daripada latar belakang 'aku', kami bukan golongan yang bebas bercakap-cakap atau bergurau senda dengan jantina yang berlainan. Jaga ikhtilat (pergaulan bebas lelaki dan perempuan) katanya. Jadi, apabila sudah mula bercakap tentang perkara seperibadi ini, memberi konotasi serius. Inilah logik yang aku boleh bagi. huhu

Dan kalau dihitung-hitung, aku sebenarnya telah dilamar oleh perempuan, atau dengan inisiatif mereka lebih daripada 10 kali! Aneh kan...hahaha

Ada satu kes tu, aku berkawan baik dengan abang si perempuan ni. Bila mana dia sampaikan hajat adik dia yang mahu bersuamikan aku, aku menolak. Sejak daripada peristiwa itu (sekitar 2012), dia tidak lagi bertegur sapa denganku. Aku cuba untuk berbaik, ucap selamat hari jadi dll tapi tak pernah dijawab. Dia cuma cakap, baru dia sedar yang aku tak sekufu dengan keluarga mereka. Taste aku tinggi etc... pedih wooo

Satu lagi kes, jiran (pon bolehhh) aku nak jodohkan cucu dia dengan aku. Hasrat itu mak aku sampaikan semasa aku belum tiba di Malaysia lagi. Kami sangat rapat sebelum ini. Sekarang semuanya berbeza. Emakku tidak lagi ke rumahnya. Aku rasa mereka dah tak bertegur sapa. Emak aku tak pernah langsung petik semula hal ini. 

Harga sebuah silaturrrahim...


INFERIORITI

Hakikatnya, diri aku sendiri yang inferior. Aku belum pandai mengasihi perempuan. Dan aku percaya aku tak boleh untuk hadirkan rasa itu.

Duduk pula dalam almari, lagi memburukkan keadaan. Seandainya aku mampu katakan yang aku ini gay, sekurang-kurangnya mereka akan terus berhenti berharap! Tiga orang daripada mereka cakap, mereka sanggup tunggu aku, kalaulah masa (aku bagi alasan menyiapkan master) menjadi sebab penolakanku. Bukan mudah bagiku untuk menolak, atau lebih tepat lagi menghampakan mereka. 

Kalaulah mereka tahu kenapa...


MENCUBA

Jangan kata aku tak pernah mencuba. Bahkan, aku sekarang masih mencuba. Dia public figure. Satu Malaysia kenal. 

Aku tengah mencari alasan untuk menghentikannya. Sekali lagi. :|



Regards,
ME

  

Thursday, 2 April 2015

#tbt - Dunia Baharu

Selamat berpergian mukadimah cinta...

Setelah kejadian senja hari itu, aku seboleh-boleh ingin melupakannya. Secara jujurnya aku memang sudah mula merasa apa itu ikatan rasa. Rasa yang membuatku keluh kesah dan kerinduan.

Atas keinginan aku yang mahukan satu pembaharuan dalam dunia akademik dan peribadiku secara umumnya, aku mengambil keputusan untuk bersekolah di sebuah sekolah di pantai timur setelah mendapat nasihat daripada senior-senior dan guruku. Aku tidak mengambil peperiksaan UPSR kerana dan sudah berhenti daripada sistem persekolahan vernakular semenjak daripada darjah lima. Jadi, setelah dua tahun aku di sekolah itu, aku belum mendapati peningkatan yang memberangsangkan. Hal inilah yang mendorong aku untuk ke sekolah di pantai timur itu. 

Ibu bapaku akur. 


DUA TAHUN

Aku berada di sekolah itu selama dua tahun. Dua tahun yang sangat cepat. Pada tahun pertama, semuanya tentang ketahanan mental, kesukaran untuk menyesuaikan diri dengan dunia baru, sistem kelas yang sangat padat, guru-guru yang tegas dan ketidaktentuan lain.

Bersekolah di aliran sebegini mengajar kami untuk menahan diri daripada asakan nafsu dengan sungguh-sunguh. Pelbagai undang-undang dibuat untuk membendung segala macam isu yang berlaku. Dan isu homoseksual ini kebetulannya bukanlah isu asing bagi mana-mana sekolah berasrama lelaki. lebih-lebih lagi kami di sekolah yang memegang gelaran-gelaran mulia di sisi masyarakat. Isu ini isu realiti!

Menginjak ke tahun kedua, aku sudah mula mendapat rentak. Sekita bulan September pada tahun tersebut, aku telah berjaya menamatkan pengajianku. Aku antara beberapa individu yang paling cepat berjaya mencapainya di sekolah itu - yang terkenal dengan sistemnya yang ketat.

Oleh sebab aku telah tamat, maka masaku banyak terluang. Maka, di sinilah kenangan-kenangan lama muncul.


KEMBALI

1.
Aktiviti harian kami selepas makan tengah hari biasanya adalah tidur sekejap sebelum masuk Zohor. Orang Jepun kata qailulah (tidur sebentar sebelum Zohor - sunnah S.A.W). 

Suatu tengah hari, sedang kami tidur, rakan sebelah katilku merapatkan badannya dengan badanku. Aku yang tidur membelakanginya dapat merasa sesuatu. Kemudian digesel-gesel alat sulitnya. Aku masih kaku dan berpura-pura tidur. Mungkin diamku seakan-akan satu signal kerelaan baginya, dia pun memberanikan diri untuk mengambil tanganku dan meletakkan pada alat sulitnya. Mak aih, bosanya!

Kejadian itu berakhir dengan kedua-dua kami melepaskan cairan.


2.
Masih dengan insan yang sama, kali ini pada waktu malam. Dan berlaku tusukan pada malam itu.

Selesai sahaja kejadian itu, aku jadi sangat tidak keruan. Aku terus membersihkan diri dan ke masjid. Menangis dan menangis. Menyesal. Semua ada.

Sejak kejadian malam itu juga, aku terus tidak 'kenal' insan itu walau kami seasrama.


INGIN

Namun, rasa ingin itu seakan-akan gagal dipadam. Sangat menyeksa jiwa.

Aku sudah agak lama perhatikan seorang senior ni. Dia berumur 19 tahun ketika itu. Kalau dalam kalangan junior, dia antara nama yang kerap kami sebut-sebut untuk stok bergosip dek kerana kesempurnaanya. Badan yang sado dan berkulit cerah. 

Mencari-cari akal bagaimana mahu mendekatinya...


Regards,
ME







Sunday, 29 March 2015

Song of the Week: Ready for Love

Happy Sunday everyone,

This is one of my absolute favourite songs of all time. And India Arie made it sound even better. The lyrics say my heart out perfectly. Begitu!


Guys, enjoy the music, the lyrics, the soul, the authenticity, everything.


Regards,
ME

Saturday, 28 March 2015

On Decorating

Assalamualaikum wbt all,

Doing the interior decoration is one of the favourite things I always look forward to do. Since I don't have my real own space just yet, most of the ideas are just running through my head.

Anyhow, I still managed to do the painting and all by myself few times, during my study years and also the recent one a couple months back.

Therefore, I'd love to share with you guys how they look like. #pleasebenicetome :D



This is my first ever attempt to do painting back in 2011. The story behind this painting was, I purposely mixed the water (light blue) and oil (red) one together without knowing that they couldn't blend well. Hahaha, well i know i know, oil and water don't mix, easy logic right?! 

Anyway, I still managed to pull them out together like THAT. The blended colour was beautiful together as they became purple-ish a bit and some red strips here and there. 

AND, if you take a look at the right side, you will notice that there's texture over there. Actually I ran out of paint as they're already clotted. So I just took those clotted paints and swept them using my hands. Hahaha, the funny fact was, one time there's a guest came to my house, and he's so serious asking me what technique I used to make it look like that. Well, goreng cerita la kan... 

The window is a mess. I know. :P



These are the other parts of the room.


This is a prefabricated cabinet, made in Malaysia btw, and I sticked with some foreign coins and finally hanged it at the gray area in between the white strip.

Then I moved out...




...here. I started playing with wallpaper and it was a funny process. :)

Then, I came back to Malaysia.

And this is my first project.


 ... here.

... and here. The final one I wish. :X Moving in and out too much tho.

To be honest, the whole point here is that, I'm freaking happy that after some time, I managed to tidy up my little room! The relief is surreal.


And oh ya, I love this comfy pillow. Barcelona and its Sitges lol :P

And inquiry, please contact this number zero one nine empat empat tekan tekan tak dapat. Terima kasih. 

Have a restful weekend yalls.


Regards,
ME

Tuesday, 24 March 2015

Kembara 3: Hercules, Tunggu Aku Datang!

Kemaskini: Gambar-gambar di Oslo. Selamat menikmati! =)




















... Rasa ingin tahu menggelegak di benak otakku. Sepanjang baki hari terakhir aku di Stockholm, aku cuma mencari sebanyak mungkin maklumat tentang sauna gay ini. 

Selesai urusan keluar daripada hostel, aku ke stesen bas untuk meneruskan kembaraku dari ibu negara Sweden ini ke Oslo, Norway.

Negara ini menggunakan mata wang Kroner juga, akan tetapi nilainya sedikit berbeza dengan Kroner Swede. Aku berada di negara ini selama tiga hari. Kali ini situasinya lebih mencabar kerana walau pun ketika itu musim panas, namun cuacanya sangat sejuk lebih-lebih lagi pada waktu malam. 

Aku yang kamikaze tidur di taman ni memang amat merana dengan cuaca yang serendah 5 darjah Celcius pada waktu malam itu. Aku mengambil keputusan untuk tidak tidur di hostel pada ketika ini kerana bajet banyak lari semasa di Stockholm yang sewa hostelnya menjadi sangat mahal disebabkan kebanjiran pelancong ketika perkahwinan Ratu Victoria. 


Langkah Satu

Ketika malam kedua keberadaanku di bumi yang kaya dengan minyak dan gas natural ini, aku memulakan misi pencarianku.

Kutelusur satu persatu lorong, dalam takut-takut, digagahi juga langkah. Sehinggalah aku temui pintu pagar yang tertulis nama HERCULES. 

Ya, itulah nama saunanya. HERCULES.

Kusangka perwira gagah Greek bakal kulawan, atau pun gasar Viking yang harus kutawan, rupa-rupanya saudara kita dari Bosnia membuka perawan.

The rest is history...


Akan Datang: Senyuman Copenhagen


Regards,
ME


p/s: Aku berada di luar sekarang. Tak dapat nak muat naik gambar. Nanti bila balik aku kongsikan gambar di sana ya, terutamanya gambar-gambar di Vigelansparken. Nantikan!